Mobiiliapplikaatiot opiskelun apuna

Kaiken sähköistyminen ja digitalisoituminen on nykyaikaa, ja tähän kuuluvat myös opiskelu ja oppiminen. Tietokoneet ja mobiilisovellukset ovat kouluissa jo yhä varhemmin opinnoissa mukana, ja koko ylioppilastutkinnonkin voi suorittaa sähköisesti.

Lähes jokaisella opiskelijalla on käytössään älypuhelin ja tarjolla on monia sovelluksia, joista on apua opiskelun kaikissa osa-alueissa.

Aikataulun suunnitteleminen

Koska opiskelu on nykyään suurelta osin kurssimuotoista, täytyy jokaisen opiskelijan suunnitella oma aikataulunsa. Erilaisia kalentereita on tietysti tarjolla, sekä paperiversioina että sähköisessä muodossa, ja ne sopivat hyvin ajankäytönhallintaan. Opiskelijalla on hyvä olla kuitenkin olemassa apuväline, joka on tehty juuri opiskelutarkoitukseen.

Jos mobiililaitteessasi on iOS-käyttöjärjestelmä, kannattaa katsastaa iStudiez Pro. Jos taas laitteesi on Android-pohjainen, kokeile vaikkapa MyHomework Student Planneria. Nämä eivät tarjoa ainoastaan mahdollisuutta luoda lukujärjestyksen, vaan auttavat myös projektien ja tehtävien aikatauluttamisessa. Ja mikä parasta, ne myös muistuttavat tekemättömistä töistä.

Opintojen seuranta

Tuudo-mobiilisovellus sai alkunsa Oulun Yliopistossa, kun huomattiin tarve kaiken opiskelijan tarvitseman tiedon keräämisestä yhteen paikkaan. Oli kyseessä sitten tenttiaikataulut tai julkisen liikenteen aikataulut, on kaikki tieto yhdessä paikassa, nimittäin Tuudo-mobiilisovelluksessa.

Tuudossa voi seurata myös opintosuorituksiaan, ajankohtaisia uutisia, tietoja työ- ja harjoittelupaikoista sekä kampuksen eri ravintoloiden ruokalistoja. Tuudo on levinnyt Oulun Yliopistosta lukuisiin Suomen korkeakouluihin ja ammattikorkeakouluihin. Myös näihin kouluihin vaihdossa tulevat oppilaat voivat tutustua sovelluksen kautta opinahjoonsa ja sen palveluihin ja jopa matkustamiseen paikan päälle sekä muihin arjessa tarvittaviin asioihin.

Mind mapping

Opiskeluun kuuluu paljon erilaisten tehtävien tekemistä, ja niihin liittyy taas paljon ideoimista ja ajatusten kokoamista yhteen paikkaan. Eräs hyvä tapa saada ajatukset kasaan on mind mapping eli mielleyhtymäkartta.

Aina voi tietenkin tarttua kynään ja paperiin, mutta voi ottaa myös mobiililaitteensa esille ja avata SimpleMind-sovelluksen, jossa voi luoda erilaisia ajatuskarttoja tekstillä, kuvilla ja kuvioilla. Se on saatavilla niin Applen käyttäjille kuin Windows- ja Android-laitteiden omistajillekin.

Kotitehtävät ja muut materiaalit yhteen paikkaan

Opiskeluun menee paljon aikaa ja kotitehtävät tehdään usein monessa erässä. Siksi kannattaa olla turvallinen paikka, missä säilyttää sekä keskeneräisiä että valmiita tehtäviä sekä erilaisia materiaaleja isompia projekteja varten.

Vaikka tietokoneesi sanoisikin sopimuksensa irti tai voro veisi kannettavan, säilyy kuitenkin kaikki tehty työ pilvipalvelussa. Vaihtoehtoja on monia ja useimmat niistä tarjoavat tietyn määrän ilmaista säilytystilaa ja kun se on täyttynyt, täytyy lisätilasta maksaa.

Pilvipalveluita ovat esimerkiksi Dropbox, iCloud, Box, OneDrive sekä Google Drive. iOSille käy mikä tahansa näistä, kun taas Androidilla ei ole pääsyä Applen iCloudiin.

Muistiinpanojen tekeminen

Asioiden kirjoittaminen muistiin tehostaa oppimista huomattavasti; istui sitten perinteisellä luennolla tai verkko-opiskeluiden parissa. Erilaiset mobiilisovellukset tarjoavat hyvän alustan kirjata asioita muistiin nopeasti ja pilvipalvelun ansiosta ne ovat käytettävissä myös muilla laitteilla.

Tällaisia sovelluksia on muun muassa Evernote, johon voi tehdä tekstimuistiinpanoja sekä liittää kuvia ja ääntä. Siinä on sisäänrakennettu hakukone ja vain mielikuvitus on rajana sen käytölle. Jos haluaa kuitenkin jotain hieman yksinkertaisempaa, on tarjolla Simplenote, jolla voi kirjoittaa asioita muistiin. Muistiinpanoihin voi liittää myös tageja, ja edelliseen tekstin versioon voi aina palata.

Lukunopeus

Opiskeluun kuuluu miltei aina lukeminen, ja varsinkin tietyissä aineissa erilaista lukemista tuntuu kasautuvan huvinkin paljon. Opiskelijalla ei ole koskaan liikaa aikaa, joten omaa lukunopeuttaan on hyvä myös kehittää.

On olemassa myös sovelluksia, jotka sopivat juuri tiedon ahmimiseen nopeaan tahtiin. Androidille on tarjolla Spree, kun taas iOS-käyttäjille on tarjolla ReadQuick ja Velocity. Kaikissa niissä sama periaate: lukijan ei tarvitse liikuttaa silmiään tekstin mukaan, vaan ohjelma tuo yhden sanan kerrallaan silmien eteen, jotka pysyvät paikoillaan.

Lukunopeutta voi säätää sen mukaan, mikä on lukemisen tarkoitus. Jos haluaa vain pintapuolisesti lukaista artikkelin, on nopeus noin 400 sanaa minuutissa. Jos haluaa sisäistää lukemansa, siihen menee noin 200 sanaa minuutissa, kun taas ulkoa oppiminen on hitainta: noin 100 sanaa minuutissa.

Oppimisvaikeudet

Oppimisvaikeudet eivät ole mikään este opiskelulle ja tarjolla on paljon apuvälineitä, jotka auttavat oppimisessa. Lukivaikeuksiin, erityisesti dysleksiaan, auttaa usein se, että kuulee tekstin luettuna. Voice Dream muuntaa tekstin ääneksi ja tekstiä voi seurata samaan aikaan myös mobiililaitteen näytöltä. Lukija voi myös muokata tekstiä itse, tekemällä siihen muistiinpanoja tai korostamalla tiettyjä kohtia tai sanoja.

Myös kielten oppimiseen on tarjolla paljon erilaisia mobiilisovelluksia. Jos kielten oppiminen on erityisen hankalaa, voi kokeilla Pelaa ja Opi kieliä-sovellusta, jossa vierasta kieltä opitaan kuvien, äänien ja pelillisyyden avulla.

Lähteet yhteen paikkaan

Etenkin korkeakouluissa tehdään usein isompia kirjallisia töitä, joihin täytyy luoda lähdeluettelo. EasyBib-sovellus tekee tästä aikaa vievästä hommasta helpompaa, sillä se lukee julkaisun viivakoodin ja kerää julkaisutiedot talteen. Tiedot voi sitten lähettää itselleen sähköpostilla tai liittää suoraan kirjalliseen työhön.