Mitä kaikkea voit opetella YouTuben avulla?

Monelle tulee videopalvelu YouTubesta ensimmäisenä mieleen musiikkivideot, hauskoja kommelluksia sisältävät lyhyet videopätkät sekä tietysti äärettömän suloiset eläinvideot. Viime vuosina räjähdysmäiseen suosioon ovat etenkin lasten ja nuorten keskuudessa nousseet niin sanotut tubettajat. Tubetus muistuttaa hyvin pitkälti bloggausta, mutta sen sijaan että omasta elämästä, mielenkiinnon kohteista tai muusta aiheesta tuotettaisiin kirjallista sisältöä blogiin, kuvataan siitä videoita YouTubeen. YouTubeen ladattuja videoita voi kommentoida, joten videon lataaja voi helposti käydä keskustelua katsojien kanssa ja katsojat toistensa kanssa. Videopalvelu onkin sosiaalista mediaa parhaimmillaan.

Hupia ja hyötyä videomuodossa

Vuonna 2005 perustettu YouTube toimii monelle käyttäjälleen melkeinpä perinteisen television korvikkeena. Toisin kuin tv-kanavia selaillessa, YouTubessa katseltava ei varmasti lopu kesken – palveluun kun ladataan joka minuutti noin 300 tunnin edestä videomateriaalia. Sen sijaan että omaan makuun sopivien videoiden riittävä määrä olisi huolenaihe, muodostuu ongelmaksi ennemminkin se, miten kaiken haluamansa löytää liki loputtoman videomeren joukosta.

Kuten sosiaalisen median palveluilla yleensä on tapana, myös YouTube on aloittelevien käyttäjiensä onneksi toiminnaltaan hyvin yksinkertainen. Kun vain tietää, mistä aiheesta videoita haluaa katsella, löytyy sopivaa sisältöä helposti hakutoimintoa käyttämällä. YouTube myös oppii nopeasti käyttäjänsä mieltymykset ja ehdottelee paitsi palvelun viime aikojen suosituimpia, myös juuri käyttäjän omaan makuun mitä luultavimmin sopivia videoita. Uusien löytöjen tekeminen onkin YouTubessa todella helppoa.

Miten tämä kaikki sitten liittyy uuden oppimiseen? Hyvinkin läheisesti, koska monen muun YouTube-genren lisäksi palvelu pursuilee muun muassa erilaisia opastus- ja opetusvideoita aiheesta kuin aiheesta!

Oppia joka lähtöön

Netistä on suuri apu uuden opettelussa, olipa kyse sitten käytännön asioista tai oman kirjatiedon kohentamisesta. Moni tarkistaa historian tapahtumien vuosiluvut Wikipediasta, laajentaa ruuanlaittorepertuaariaan googlaamalla mielenkiintoisia reseptejä ohjeineen tai harjoittelee uuden kielen alkeita netin ilmaisten oppaiden avulla. Kaikki eivät kuitenkaan opi tehokkaimmin lukemalla, ja monessa asiassa visuaalinen anti sekä ääni ovat merkittävässä roolissa, jotta opetettavasta asiasta saisi mahdollisimman paljon irti. Tässä avuksi tulevat YouTube-videot, joiden avulla oppiakseen ei tarvitse olla lukijatyyppiä.

Tehosta kielen oppimista

Uuden kielen opetteleminen tai taitojen syventäminen jo hallussa olevassa kielessä luonnistuvat huomattavasti helpommin, kun pelkän tekstin sijaan edessä on video ja sanastoa sekä fraaseja kuulee äännettyinä. YouTube onkin loistava apu kielitaidon kohentamiseen ja palvelun uskomattoman suosion ansiosta tarjolla on todella monipuolinen valikoima oppaita eri kielten maailmaan aina ranskasta koreaan ja saamelaiskieliin. Kieltä jo hallitsevalle sitä käyttävien tubettajien sisällöstä nauttiminen voi puolestaan olla loistava tapa ylläpitää kielitaitoa ja laajentaa sanavarastoa.

Video liikuttaa

Urheilulajien ja muun liikunnan harrastaminen tekee hyvää kenelle tahansa, mutta vaatii usein etenkin alussa opettelua. Video opastaa uuden harrastuksen pariin havainnollistavasti, olipa kyseessä sitten jooga, laskettelu tai juoksu.

Musiikin taitajaksi YouTuben avulla

Haluaisitko vihdoin oppia kunnolla soittamaan nurkassa pölyttyvää kitaraa, mutta soittotunneilla ravaamiseen ei tahdo löytyä aikaa tai korkeat hinnat arveluttavat? Uudesta soittimesta pääsee helposti jyvälle YouTubesta löytyvien havainnollistavien opetusvideoiden avulla, sillä opettajan näkee ja kuulee. Juuri itseä kiinnostavasta soittimesta löytyy mitä luultavimmin YouTube-opastusta, sillä tälläkin osa-alueella videoiden määrä on suorastaan hengästyttävän laaja.

Historian käänteet tutuiksi

Vuosilukuja vilisevien tekstien lukeminen tuntuu monen mielestä puuduttavalta, vaikka menneisyyden merkittävät tapahtumat sinänsä kiinnostaisivatkin. Mielenkiintoisia historiaa käsitteleviä tietopläjäyksiä löytyy YouTubesta liki loputtomasti ja oppi siirtyy päähän kuin huomaamatta.

Ratkaisuja arjen ongelmiin

Kaipaatko opastusta jonkin tietyn tietokoneohjelman käyttämisessä, haluaisitko oppia niksejä ruuanlaittoon vai kiinnostaisiko kenties tuolin rakentaminen? YouTubesta löydät varmasti sopivan opetusvideon.

Alla muutama esimerkki havainnollistamaan sitä, millaisia tietoja ja taitoja YouTuben avulla muun muassa voi kartuttaa. Hakusanan perässä on palvelusta sen perusteella löytyvien videoiden määrä.

  • ”toisen asteen yhtälö” – 701 hakutulosta
  • ”ruotsin kielioppi” – 54 hakutulosta
  • ”Excelin käyttö” – 58 hakutulosta
  • “Suomen historia” – 869 hakutulosta
  • ”tomaatin kalttaaminen” – 39 hakutulosta
  • “silmien rajaus” – 507 hakutulosta

Näissä esimerkeissä on haettu videoita suomeksi, mutta jos opiskelu englannin kielellä luonnistuu, vaihtoehtojen määrä suorastaan räjähtää käsiin. Tietoa ruotsin kieliopista suomen kielellä kerrottuna löytyi 58 videota, mutta jos oppia hakee englanniksi hakusanoilla ”Swedish grammar” saa hakutuloksia jo yli 1300 videon verran. Englanninkielen taitajalle YouTube onkin todellinen runsaudensarvi, jota voi käyttää avuksi melkeinpä minkä tahansa asian opetteluun.

Jos englannin kanssa on haasteita, voi YouTubesta hakea opetusvideoita hakusanoilla ”learn english” ja parantaa kielitaitoaan yli kolmen ja puolen miljoonan videon voimin.

Opi uutta missä ja milloin tahansa

Yhä useampi ja useampi käyttää nettiä mobiililaitteella – joko älypuhelimella tai tabletilla. Myös YouTuben mobiilikäyttö lisääntyy jatkuvasti ja etenkin hieman kookkaammalla näytöllä varustetulla laitteella videoita kelpaakin katsella vaikkapa kesämökin laiturin nokasta, junasta tai työpaikan kahvihuoneesta käsin. YouTubella on oma mobiilisovelluksensa, jonka avulla palvelun käyttö on puhelimella tai tabletilla todella sujuvaa.

Ilmainen sovellus kannattaakin ladata, jos arvelee kaipailevansa YouTuben monipuolista sisältöä ja oppaita myös jossain muualla kuin oman kotikoneen äärellä. Mobiiliteknologian ansiosta kuvalla ja äänellä varustettua opastusta voi siis saada omasta olinpaikasta ja ajankohdasta riippumatta, kunhan käsillä on nettiyhteydellä varustettu älylaite. Tämän suotuisammaksi eivät uuden oppimisen olosuhteet kovin helposti muutu!