Lyhyet verkkokurssit

Oppijan kannalta digitalisaation ja internetin parhaita puolia on se, ettei opiskelu enää välttämättä ole sidoksissa aikaan sen enempää kuin paikkaankaan. Netissä kaikki tieto on jatkuvasti kenen tahansa ulottuvilla ja oppia voi juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Oppia voi täysin omin päin, mutta moni kaipaa kuitenkin opettajan tai muun asiantuntijan suunnittelemaa kokonaisuutta ja apua. Lyhyet verkkokurssit ovat tällaisille oppijoille loistava vaihtoehto.

Mikä ihmeen verkkokurssi?

Verkkokurssit ovat kokonaan netin välityksellä suoritettavia kursseja. Tällaisia kursseja on yhä kasvavissa määrin osana tutkintoa toisen tai korkea-asteen koulutuksissa, mutta verkkokursseja voivat tarjota myös mitkä tahansa yritykset, yhdistykset, yhteisöt tai muut tahot. Verkkokurssi voi olla ilmainenkin, mutta useimmiten yksittäisistä kursseista peritään jonkinlainen maksu.

Opiskelu verkkokursseilla on alusta loppuun etäopiskelua. Luokkahuoneessa tai luentosalissa ei siis verkkokurssin aikana tarvitse viettää sekuntiakaan. Joistakin verkkokursseista voi olla tarjolla myös lähiopetusversioita, jolloin kurssille osallistuja voi valita itse, haluaako olla fyysisesti paikalla vai suorittaa kurssin netin välityksellä.

Verkossa on tarjolla eri pituisia kursseja lukemattomista eri aiheista. Pisimmät kurssit voivat kestää useita kuukausia, jopa lähemmäs vuodet, kun taas lyhyen verkkokurssin käy nopeimmillaan vain päivässä tai parissa. Tyypillinen lyhyen verkkokurssin kesto on kuitenkin jokunen viikko, mikä on moneen tarpeeseen ja tilanteeseen passeli aika.

Mitä verkkokurssilla tehdään?

Se, miten verkkokurssi on tarkalleen toteutettu, riippuu tietysti sen järjestäneestä tahosta. Kurssilla on tavallisesti oma sivu, jolta löytyy kaikki tarpeellinen aina kurssimateriaaleista keskustelupalstoihin ja videoluentoihin – millaisia opetusmuotoja kurssi nyt sitten tarjoaakaan. Kyseessä voi olla niin sanottu oppimisalusta eli virtuaalinen oppimisympäristö tai sitten tavallinen nettisivu, jolla on kurssin kannalta olennaista sisältöä. Verkkokurssin sisältö voi koostua muun muassa seuraavista elementeistä:

  • Videoluennot

Videoluennot ovat hyvin tavallisia verkkokursseilla. Luento voi olla reaaliaikainen, suorana lähetettävä luento, jota seuraamassa voi olla myös paikan päällä olevia kuuntelijoita tai nettiin tallennettu video, jonka voi katsoa itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Suurin osa yksittäisten lyhyiden kurssien videoluennoista edustaa jälkimmäistä ryhmää, kun taas esimerkiksi yliopisto-opetukseen kuuluvat videoitavat luennot ovat usein suorana lähetettäviä.

  • Harjoitustehtävät

Verkkokurssiin voi kuulua erilaisia harjoitustehtäviä, joiden avulla kurssilaiset pääsevät soveltamaan oppimaansa. Tehtäviä tehdessä saattaa huomata, ettei jokin kurssilla käsitelty asia olekaan niin päivänselvä, jolloin se on helppo kerrata kurssin materiaaleista. Tällainen aktiivinen työskentely edesauttaa oppimista ja on siksi paikallaan myös verkkokursseilla.

  • Ryhmätyöskentely

Ryhmässä työskentely on varsin opettavaista, ja moniin verkkokursseihin sisältyykin jonkinlaista oppijoiden välistä kanssakäymistä. Netti tarjoaa kommunikointiin mitä moninaisimpia välineitä, ja virtuaalinen ryhmätyöskentely onnistuu esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä. Kurssilla voi olla keskustelua varten myös oma keskustelupalsta tai chat, jossa kommunikointi onnistuu helposti ja nopeasti.

  • Blogit

Blogit ovat tavallinen näky netin oppimisympäristöissä. Kurssilla voi olla blogi, jota opettaja tai kouluttaja täydentää ja josta osallistujat voivat käydä lukemassa kurssiin liittyviä asioita. Blogin pitäminen voi olla myös opiskelijoiden tehtävä – verkkokurssiin saattaa kuulua esimerkiksi virtuaalisen oppimispäiväkirjan kirjoittaminen henkilökohtaiseen blogiin. Opitun kertaaminen, sen omiksi sanoiksi muuttaminen ja oppimisen tarkastelu sekä havainnointi ovatkin hyödyllisiä työkaluja kaikessa opiskelussa.

Verkkokurssien viisi etua

  1. Verkkokurssille osallistuva voi yleensä opiskella juuri silloin, kun haluaa. Joihinkin verkkokursseihin saattaa kuulua reaaliaikaisesti lähetettäviä videoluentoja, mutta tällaiset ratkaisut ovat todella harvinaisia. Yleensä lyhyen verkkokurssin merkittävin etu onkin monen mielestä juuri se, että oman aikataulunsa pääsee päättämään itsenäisesti. Aamuvirkku voi opiskella jo ennen töihin lähtöä ja lapsiperheen vanhempi lasten nukkumaanmenon jälkeen. Kurssin materiaali ja muu sisältö on vain klikkauksen päässä, joten verkkokurssit sopivat täydellisesti myös kiireisille ihmisille.
  2. Opiskelu on mahdollista missä tahansa. Verkkokurssin osallistuja tarvitsee opiskellakseen vain tietokoneen tai mobiililaitteen sekä internetyhteyden. Tarjonta ei rajoitu oman asuinpaikkakunnan kurssivaihtoehtoihin eikä mieleistä opetusta saadakseen tarvitse matkustaa kauas tai edes lähelle – oppimaan pääsee niin oman kodin rauhasta kuin vaikkapa junasta tai lomamatkaltakin käsin.
  3. Opiskelemaan voi päästä vaikka saman tien. Perinteisin keinoin opiskellessa kurssille ilmoittautumisen ja itse opiskelun alkamisen väliin voi mahtua jopa kuukausia. Erityisesti lyhyemmät verkkokurssit voi puolestaan usein aloittaa heti, kun päätös osallistumisesta on tehty. Tämä on paitsi tehokasta ajankäyttöä, myös motivoivaa, kun kurssin makuun pääsee mielenkiinnon ollessa korkeimmillaan.
  4. Hinnat ovat perinteisiä kursseja maltillisemmat. Verkkokurssin järjestäminen on rutkasti edullisempaa kuin perinteisen kurssin, koska esimerkiksi tilavuokrasta ei tarvitse huolehtia ja myös opettaja tai kouluttaja voi toimia tehtävässään mistä ja milloin tahansa. Tämä näkyy usein kurssien hinnoissa ja verkkokurssit ovatkin tavallisesti edullisempi vaihtoehto lähiopetuksena järjestettäville kursseille ja luennoille.
  5. Kertaaminen käy helposti. Opiskelijan keskittyminen voi helposti herpaantua kesken luennon eivätkä edellisen opetuskerran asiat välttämättä muistu kokonaisuudessaan mieleen harjoitustehtäviä tehdessä. Verkkokurssilla tämä ei haittaa, koska nauhoitetun videoluennon voi pysäyttää milloin tahansa vaikkapa muistiinpanojen tekemistä varten ja jos jokin kohta meni hieman ohi, sen voi katsella ja kuunnella uudelleen. Luentojen ja muiden opetusmateriaalien pariin on helppo palata myöhemminkin.